13 d’abril 2023

 

Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell

El “Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell” (Baix Penedès) va  ser fundat l’any 1955 amb la finalitat inicial de solemnitzar les festes litúrgiques de la Parròquia de Sant Salvador, activitat que encara manté, sobretot els dies assenyalats de Nadal, Epifania, Setmana Santa, etc. L’any 2005 va celebrar, doncs, amb tota un sèrie d’actes, el seu 50è Aniversari.

 

A part d’això, cap a l’any 1962 començà a oferir concerts fora de la seva activitat parroquial. Entrà, també, a formar part del Secretariat dels Orfeons de Catalunya –avui dia Federació Catalana d’Entitats Corals- i a participar en aplecs i treballs comuns amb les d’altres corals federades. Va ser entitat cofundadora de l’espectacle nadalenc “Els Pastorets Musicals del Vendrell” on hi va actuar durant molts anys.

Ha fet concerts arreu dels Països Catalans, entre ells, ha cantat a Barcelona, a la Basílica de la Sagrada Família i a la Basílica de Santa Maria del Mar; a Girona en les festes de Temps de Flors; a la Catedral de Tarragona en benefici per a la restauració de la Capella de Santa Tecla; a la Basílica de l’Abadia de Montserrat, i també ha actuat, per exemple, a Andorra, Saragossa, Durango,  Covarrubias (Castella i Lleó), Kortrijk (Flandes), La Vaur (França), Carcassona  (Occitània) i, dins els actes per a la commemoració del  60è aniversari, es va actuar a Roma (Itàlia).

 

A més, ha participat en concursos a Sagunt (País Valencià) i Tolosa (Euskadi). Ha actuat dues vegades al Palau de la Música Catalana i ha gravat enregistraments per a la RNE i per a la BBC britànica.

Ha interpretat en solitari o conjuntament amb altres corals, obres com el Glòria de Vivaldi, la Missa II Pontificalis de Perosi, les Misses Brevis i la Missa de l’Orfenat de Mozart, les Cantates de Nadal i les de la Passió segons Sant Joan de J.S. Bach, la Missa de Rèquiem de G. Fauré, el  Jesucrist Superstar de Lloyd Webber, el Pessebre de Pau Casals, la Gran Missa de la Santíssima Trinitat de Benvingut Socias, la Novena Simfonia de Beethoven així com el Llibre Vermell de Montserrat.

Actualment, està assajant la Missa de Rèquiem de Fauré per interpretar-lo en la commemoració del 50è aniversari de la mort del violoncel·lista i compositor vendrellenc, Pau Casals.

L’any 2010, va estrenar l’obra d’Albert Solé Galí, “Cançons de la Roda del Temps”, amb lletra del poeta Salvador Espriu i amb acompanyament.

Posteriorment, l’any 2017, la coral va estrenar la Missa Brevis a Santa Rosalia i el Tríptic a Santa Anna. Ambdues obres escrites també per Albert Solé Galí.

 

Durant tots aquests anys el Cor Orfeó també ha dut a terme diferents intercanvis amb altres corals, tant a nivell autonòmic com estatal.

La coral ha tingut com a directors a Jordi Pell Soldevila, Albert Solé Galí, Montserrat Meneses Sendra, Natàlia Casasús Magriñà i Pere Lluís Biosca Soler. Actualment la coral la integren uns 40 cantaires i el seu director és Jordi Solé Galí.

Completen la família coral el Cor Infantil “El Petit Estel” –que consta de 4 grups segons l’edat - i el “Cor Joves Veus” que mantenen activitats musicals pròpies i que cada any per Santa Cecília, les tres corals fan una actuació conjunta a l’Auditori Pau Casals i una altra per Nadal a l’església de Sant Salvador del Vendrell.

Primer concert del Cor-Orfeó

Primer concert del Cor-Orfeó
19 de març de 1956

Segon concert del Cor-Orfeó

Segon concert del Cor-Orfeó
30 d'abril de 1957 - Director Jordi Pell

Concert del Cor-Orfeó

Concert del Cor-Orfeó
28 de març de 1960

55è Aniversari

55è Aniversari