Moltes gràcies i felicitats als nostres artistes locals, Jaume Nin i Ferran Quesada per aquest homenatge en el 65è aniversari del Cor Orfeó
https://el3devuit.cat/2020/12/18/87605/actualitat/pessebre-pel-cor-orfeo-parroquial-del-vendrell/
El vendrellenc Jaume Nin ‘Clavetaire’ homenatja amb el seu tradicional naixement muntanyenc la trajectòria de 65 anys de l’entitat
El vendrellenc Jaume Nin, conegut amb el sobrenom de Clavetaire –i el qual el proper 1 de gener complirà 85 anys–, ha construït un Nadal més –com fa des de fa 51 anys–, el seu tradicional pessebre artístic de fusta per posar-lo al cim d’alguna muntanya de la demarcació de Tarragona coincidint amb les dates prèvies al Nadal.
En aquesta ocasió, el Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca el traslladarà aquest mateix diumenge fins al puig del Lleó del Vendrell, on hi ha el repetidor de senyals de telefonia, ràdio i televisió que donen cobertura a la vila i d’altres punts del Baix Penedès.
Homenatge al Cor-Orfeó Parroquial
Jaume Nin acostuma a dedicar la seva obra d’art amb motiu del Nadal a alguna entitat o esdeveniment que estigui de celebració per algun motiu. En aquest 2020, el Clavetaire ha dedicat el pessebre al Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell, entitat coral que compleix els 65 anys i de la qual Anna Nin, filla de l’exfuster, és membre de la junta directiva i li va donar la idea del projecte.
El president del cor, Joan Figueras, i el director, Jordi Solé, han mostrat a Nin la satisfacció i agraïment pel pessebre dedicat a l’agrupació.
Dos pessebres
Jaume Nin ha explicat al 3d8 que sempre fa el pessebre amb fusta de faig, que és forta, però que aquest any es va trobar que tècnicament era més difícil de donar la forma rodona al globus que conté el naixement, i finalment va començar-ne un segon.
“Està fet amb sis peces de fusta encolades a partir d’una fusta de pi, més tova i més fàcil de treballar”, explica. Cal destacar que un dels pessebres se’l quedarà el Grup Muntanyenc de la Lira i l’altre, el Cor-Orfeó Parroquial. Tots dos es poden veure durant uns dies al forn Miret del carrer de Santa Anna, on viu Nin.
La idea de fer un globus li va venir a Jaume Nin a partir d’un reportatge televisiu sobre la tradicional trobada de globus aerostàtic de la comarca de l’Anoia.
“Vaig fer un esbós a llapis, hi vaig reproduir les notes finals de l’obra El Pessebre de Pau Casals, que m’hi va escriure l’Albert Solé, i vaig fer un globus a escala a partir de dades que vaig trobar a internet”, diu. “Com que a causa del confinament per la pandèmia tenia temps, fins i tot vaig rebaixar la fusta per dibuixar-hi els continents amb relleu. El mar, per exemple, està rebaixat dos miŀlímetres, així com l’escut i la inscripció del 65è aniversari del Cor-Orfeó”, afegeix Jaume Nin.
El naixement central de l’escena del pessebre va dins de la cistella del globus, que s’aguanta amb l’estructura principal mitjançant uns fils de coure soldats. Un director d’orquestra amb una batuta senyala la pau mentre que, a la part de darrera de l’obra, s’hi pot veure una cavitat o balma dins de la qual s’hi veu un cor cantant.
Jaume Nin també comenta que als rostres del cantaires d’aquest cor, pintats pel també vendrellenc Ferran Quesada, no hi ha ulls ni cap element que permeti identificar ningú, perquè ha volgut que fos “un homenatge a tots els cantaires que han passat pel Cor-Orfeó Parroquial al llarg d’aquests 65 anys”.
El globus té una estructura de metacrilat transparent al darrere “per donar la sensació que vola”, diu Jaume Nin, que conclou que l’obra conté fets a escala elements característics de l’altar major parroquial de l’església local on acostuma a cantar l’emblemàtic cor vendrellenc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada